Salı, Eylül 20, 2005

Transcend Jetflash & Kingston Datatraveler; Küçük bir inceleme

(2005 yılı Ocak ayında değişik forumlarda yayınlanmıştır)

Bir süredir USB flash bellek almayı düşündüğümden piyasadaki mevcut modelleri araştırıyor ve bunlar hakkında internet üzerinden incelemeler bulmaya çalışıyordum. Sonunda 256MB Transcend JetFlash 2.0 üzerinde karar kılıp satın aldım. Bu arada bir arkadaşımın yeni satın aldığı 256 MB Kingston DataTraveler 2.0 Full-Speed’i de inceleme şansım oldu. Bunun üzerine USB flash bellek almayı düşünen arkadaşlara yararlı olabileceği düşüncesiyle piyasada hemen hemen aynı fiyata bulabileceğiniz bu iki ürünü karşılaştıran küçük çaplı bir inceleme oluşturdum. Sürçü lisan edersek affola...

(Not: Fotoğrafları orjinal boyut ve çözünürlükte görebilmek için üzerlerine tıklamanız gerekmektedir!)


Temel Özellikler

Üreticilerin kendi web sayfalarında söz konusu ürünler için belirttiği temel özellikler aşağıdaki tabloda özetlenmiş durumda.

Daha ayrıntılı bilgiye ilgili ürünlerin aşağıda bağlantıları verilen resmi web sayfalarından ulaşabilirsiniz:
- Transcend JetFlash 2.0 (TS256MJF2L)
- Kingston DataTraveler 2.0 Full-Speed (KUSBDTI/256)

Tablodaki okuma ve yazma hızlarına dikkat ederseniz aslında Kingston DataTraveler 2.0 Full-Speed’in Transcend JetFlash 2.0 ile denk ürünler olmadığını göreceksiniz. Ancak piyasada bu ürünler hemen hemen aynı fiyata satıldığından yine de performanslarını karşılaştıracağım ve en azından vadettiklerini yerine getirip getiremediklerini ölçeceğim.

Tabloda da görüldüğü üzere Kingston DataTraveler, Transcend JetFlash’a göre daha büyük bir ürün. Kingston için resmi açıklamada ağırlık belirtilmemiş olmakla birlikte gözlemim biraz daha ağır olduğu yönünde. Kingston’un garanti süresi ise daha uzun.

Biraz daha ayrıntı; Kingston DataTraveler 2.0 Full-Speed (KUSBDTI/256)

Daha önce okumuş olduğum bir inceleme kafamda Kingston DataTraveler’lerin diğer bazı flash belleklere oranla oldukça hızlı olduğu şeklinde bir kanı oluşturmuştu. Hatta bu belleği arkadaşımda ilk gördüğümde iyi bir ürün aldığı için hemen tebrik etmiş, oldukça uygun bir fiyata satın aldığını öğrenince de şaşırmıştım.

Oysa Kingston DataTraveler geniş bir aile ve farklı performansta en az üç-dört ayrı kategori mevcut. Yalnızca “DataTraveler” olarak adlandırılan ve ayrıntılarına girdiğinizde “2.0 Full-Speed” olarak belirtilen, bizim de birazdan inceleyeceğimiz ürün şu an içi ailenin en güçsüz üyesi durumunda. Kenarındaki plastik malzeme ise diğerlerinden farklı olarak mavi.

DataTraveler 2, 2 Plus ve Elite gibi orta ve üst düzey ürünlerin hepsinde ise “2.0 Hi-Speed” ibaresini görmeniz mümkün.




Biraz daha ayrıntı; Transcend JetFlash 2.0 (TS256MJF2L)

Trancend JetFlash ailesinin de daha güçlü üyeleri mevcut. Ancak Türkiye piyasasında şu an mevcut olup olmadığı konusunda bilgi sahibi değilim, en azından ben henüz rastlamadım. İnceleyeceğimiz ürün ise zaten şu an için ailenin en düşük özellikli ürünü durumunda.

Kingston bellekden farklı olarak bu belleğin en arka bölümünde verilerin yanlışlıkla silinmesini önleyecek küçük bir güvenlik anahtarı mevcut.

Not: Arkadaşımdan ödünç alarak incelediğim Kingston DataTravel’in orjinal paket ve yazılımlarına ulaşamadığımdan belleklerin yazılım ve paket içeriği konusunda bilgi vermeyeceğim.

Testler

Her iki bellek aynı şartlarda ve aynı sırayla incelendi. Ancak ödünç aldığım Kingston belleği geri vermek durumunda kaldığımdan iki belleği aynı gün incelemedim.

Windows XP altında Kingston DataTravel’in kapasitesi 240MB olarak görülürken, Transcend JetFlash 249MB kapasiteye sahipti.

Önce her iki diske içerisinde çok değişik boyutlarda klasör ve dosyalar olan ve toplam boyutu 236MB olan bir klasör kopyalandı. Ardından aynı veri sabit diske geri kopyalandı.



Kingston DataTravel’e yazma performasının çok düşük olduğu ortada. Yazma ve okuma hızlarını daha ayrıntılı görmek için Aida32 yazılımının 3.93 sürümünde yer alan tüm disk benchmarkları uyguladım.














Ardından SiSoftware Sandra 2005 (1.10.37) çıkarılabilir disk/flash benchmark uygulandı. Bu testte değişik boyutta dosyalarda okuma, yazma ve silme performansına göre dakikada yapılan işlem sayısının hesaplandığı bir indeks ortaya çıkıyor. Aşağıdaki tabloda Combined Index sonuçları görülmekte.

Ayrıntılar ise text dosyası olarak aşağıda yer almakta:

-Transcend JetFlash -Kingston DataTraveler

Not:Sandra testi her iki bellek aynı oranda veri ile dolu iken yapıldı. Ancak bu test sırasında 64MB’dan daha az boş alan olduğundan testin 64MB’lık dosyalar ile olan bölümü gerçekleşmedi. Her iki disk aynı şartlarda test edildiğinden karşılaştırma açısından sorun olmamakla birlikte testin bu yönden eksik olduğunu hatırlatıyor ve bu durum nedeniyle özür diliyorum.

Sonuç:
Aslında her iki bellek de vadettiklerini veriyor. Aynı fiyatta iki USB bellek olarak ise Kingston DataTraveler özellikle yazma performansında rakibinin çok gerisinde kalıyor.

Özellikle vurgulamak istediğim nokta aynı markanın farklı model numaralarına sahip ürünleri olabileceği ve doğru ürünü aldığınızdan emin olmanız gerektiği. Özellikle online alışveriş sitelerinde ürünün gösterilen fotoğrafı, hatta bazen özellikleri ile elinize ulaşan ürün farklı olabiliyor. Bu durumda istediğiniz ürünün tam model numarasını bilmeniz ve ona göre satın almanız yararınıza olacaktır.